Общественият съвет към Комисията за нов Изборен кодекс отхвърля Законопроекта за изменение на сегашния кодекс, внесен от ГЕРБ


Общественият съвет към Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс отхвърля Законопроекта за изменение на сегашния кодекс, внесен от депутати от ГЕРБ. Това заяви председателят на Обществения съвет проф. Емилия Друмева при обсъждане на законопроектите на заседание на временната комисия.

Временната комисия обсъжда едновременно проекта за нов Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и група народни представители и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от Андон Андонов от ГЕРБ и група народни представители.

Прочети още: Общественият съвет към Комисията за нов Изборен кодекс отхвърля Законопроекта за изменение на...

Създадоха Обществен съвет към комисията за нов Изборен кодекс


Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс създаде Обществен съвет към комисията.

Председателят Мая Манолова заяви, че са широко застъпени хора, които са участвали в предишния обществен съвет и са доказали своята експертност.

Емилия Друмева, професор от Граждански борд за прозрачни и свободни избори, ще бъде председател на Обществения съвет.

Прочети още: Създадоха Обществен съвет към комисията за нов Изборен кодекс

Бунтът изстреля Кличко към върха. 87% от украинците са песимисти за бъдещето, сочи изследване на МАИС


Украйна се носи на вълната на силно разочарование и краен песимизъм. 87% от жителите на бившата съветска република са обезкуражени от икономическото положение, а 79% не виждат светлина в тунела на политиката. Това показва проучване на Международната асоциация по изборни системи, проведено в края на октомври сред 1517 украинци.

58% са убедени, че страната им върви по погрешен път, който ще донесе нестабилност. Броят на черногледците за година нараснал с пет пункта. Най-тревожните икономически проблеми са: инфлация (56%), бедност (51%), безработица (50%), корупция (47%).

Прочети още: Бунтът изстреля Кличко към върха. 87% от украинците са песимисти за бъдещето, сочи изследване на...

Кое му е хубавото на купения вот?


И какво ни очаква на следващите избори

Проф. Михаил Константинов е математик и дългогодишен член на ЦИК. Експерт е по изборната материя и е сред организаторите на II-та национална конференция по изборни системи, която се проведе с медийното партньорство на iNews. В разговор с него търсим отговорите на важни въпроси, които касаят изборната материя.

Отправихте много предложения за промяна в изборното законодателство преди година на I-та национална конференция по изборни системи. Какво се промени в периода между нея (ноември 2012) и настоящата конференция?

Прочети още: Кое му е хубавото на купения вот?

Машинното гласуване ще доведе до хаос


Номерата на бюлетините и електронното гласуване може да се окажат тежък психологически проблем, тъй като дилърите ще плашат хората, че знаят за кого са гласували, предупреди и експертът проф. Михаил Константинов.

Въвеждането на машинен вот паралелно с традиционното гласуване с хартиени бюлетини рискува в момента да доведе до хаос на изборите. Това предупреди антикорупционната асоциация „Прозрачност без граници“ на конференция, свикана от Българската асоциация по изборни системи.

Прочети още: Машинното гласуване ще доведе до хаос