Отделен избирателен район ''Чужбина'', предлагат от Българската асоциация по изборни системи

Окрупняване на избирателните райони и въвеждане на отделен избирателен район "Чужбина" предлагат от Българската асоциация по изборни системи. Предложението трябва да се справи с дефектите на изборната ни система, стана ясно на конференция, посветена на въпроса. 

Според Михаил Константинов изборните райони трябва да станат 20, вместо сегашните 31, а новият изборен район "Чужбина" ще даде възможност в парламента да влязат български депутати, излъчени от сънародниците ни в чужбина. Тези предложения биха решили дефекта на изборната ни система сега: 

Прочети още: Отделен избирателен район ''Чужбина'', предлагат от Българската асоциация по изборни системи

Андрей Райчев: Българите избират властта свободно, но често глупаво

В България има свободно обществено мнение, има свободни избори, но има обществено мнение, че няма свободно мнение и свободни избори.

Това заяви социологът Андрей Райчев на първата Национална конференция по изборни системи, която се провежда с медийното партньорство на iNews.

Събитието събра социолози, политолози, експерти по избори, юристи и представители на политически партии.

Прочети още: Андрей Райчев: Българите избират властта свободно, но често глупаво

БНТ1: I Национална конференция по изборни системи

Референдумът през януари ще бъде проверка за изборните нагласи в страната месеци преди парламентарните избори. Това е общото мнение на политолози и социолози. Според част от тях обаче е напълно изключено допитването за втора ядрена централа да има валиден резултат. 

На първата национална конференция по изборни системи политолози и социолози обсъдиха недостатъците на изборните правила, по които ще гласуваме догодина. Събитието е организирано от Асоциацията по изборни системи.

Автор: Ася Методиева 

Виж репортажа от страницата на БНТ тук.

Прочети още: БНТ1: I Национална конференция по изборни системи

Юлий Павлов: Електронното гласуване е противоконституционно

Електронното гласуване противоречи на Конституцията. Това мнение изрази социологът Юлий Павлов на първата Национална конференция по изборни системи, която се провежда с медийното партньорство на iNews.

Събитието, организирано от Българската асоциация по изборни системи, събра социолози, политолози, експерти по избори, юристи и представители на политически партии.

Павлов цитира член 10 от основния закон на страната. Той гласи, че изборите, националните и местните референдуми, се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. 

Прочети още: Юлий Павлов: Електронното гласуване е противоконституционно

По-малко от милион щели да участват в референдума

Няма да се изненадам, ако в референдума участват под 1 млн. души. Това заяви социологът Мирослава Радева на първата Национална конференция по изборни системи, която се провежда с медийното партньорство на iNews.

Радева коментира, че рядко, дори и на парламентарни избори, е постигана изборна активност от 4,3 млн. души, колкото гласуваха на последните избори.

"Доста е смела претенцията, че този референдум може да се окаже валиден", добави тя. По думите й позицията на традиционната десница ще доведе до допълнително редуциране на гласувалите. 

Прочети още: По-малко от милион щели да участват в референдума